(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Особливості ловлі щуки на живця ↓

Особливості ловлі щуки на живця

Щука – це досить популярний зубастий хижак, який користується особливим попитом, як серед професійних рибалок, так і серед початківців рибалок-любителів. Таку особливість можна пояснити широким розповсюдженням хижака в різних прісноводних водоймах, величезним приплодом і відмінним кльовом практично у всі сезони.

Однак варто пам'ятати про те, що ловля щуки на живця восени або в інший сезон помітно відрізняється. Незважаючи на те, що зараз в моді приманки штучного походження, риболовля на живу рибу, як і раніше вважається ефективною і затребуваною.


Весняна «полювання» на хижачку


З настанням весни риба починає активно ховатися в густих заростях водоростей, на мілководді, де найбільш зручно полювати за дрібними рибками. Тому ловля щуки навесні на живця має власні особливості і нюанси. Хижачка вибирає такі місця для власної маскування, щоб вдало заховатись, але при цьому мати хороший огляд всій території під час нападу. Тому, як тільки риба зауважує на своєму горизонті здобич, вона моментально діє.

Таким чином, «полювати» за щукою у весняний період краще всього в траві або недалеко від неї. Якщо ви віддаєте перевагу ловити рибу у прісноводних озерах, тоді потрібно шукати місцевість з корчами, які також розташовані поблизу рослинності. Можна використовувати ще один перевірений спосіб «полювання» - у місцях, де озеро впадає в річку або в ямах, де спостерігаються різка зміна глибини.

На річці щука «облюбувала» входи і вихід з глибоких ям, вири або ж стариці.


Як ловити щуку на живця влітку

У літній сезон піймання хижачки здійснюється по всьому периметру обраного водойми. Особливої уваги заслуговує мілководді, плеса, донні борозни і густа рослинність, куди взимку зубаста хижачка не мала можливості заплисти.

Використовуючи спеціальний термоклин, рибалка з легкістю знайде точне місцеперебування риби. Також, рішення цієї проблеми можна довірити живцу, який буде демонструвати власну «гру» в оптимальних умовах лову.

У спекотні дні щука ховається на глибині, де для неї досить прохолоди. Тому в такі сезони рибалка повинен переходити в місця перепадин. Крім того, не забувайте перевірити ділянки, де швидкість течії трохи знижується – саме тут щука найчастіше вичікує мальків.

Ловля щуки восени


Восени хижачку можна зловити в водоймах, в яких є різкі перепади глибини. На цих ділянках щука довго затримується в очікуванні власного видобутку, яка випливає, щоб трохи погрітися в променях сонця. Ближче до ночі щука йде на глибину, де ще зберігся оптимальний температурний режим, а вода не надто охолола після спекотного літа.


Особливості вибору підходящого живця для ефективної лову


Щоб досягти бажаних результатів у процесі затримання такої хижачки, важливо правильно вибрати наживку. У вирішенні даної проблеми допоможуть наступні рекомендації:

1. Відповідність розмірів майбутнього трофея і живця. Якщо ви плануєте «полювати» на велику щуку, і тоді живця слід підбирати відповідних параметрів. Мальки або живці невеликих габаритів зможуть зацікавити тільки дрібних щук. Така особливість пояснюється тим, що великий хижак просто не бачить сенсу ганятися за малечею, витративши власну енергію заради невеликого ласощі.

2. Відмінна видимість на протязі. Щоб хижак помітив свою здобич, вона повинна мати помітний відтінок луски і демонструвати активну поведінку в процесі власної «гри».

3. Живець повинен на протязі довгого часу зберегти рухливість. В іншому випадку, шанси на упіймання великої щуки зводяться до нуля. Однак таких результатів досягти дуже важко. Приміром, уклейка вважається прийнятним варіантом для лову щуки, але з часом вона затихає і втрачає колишню «гру». А ось непримітний ротанчик може дуже довго «активність» і з легкістю пережити кілька нападів зубастою хижачки.


Як потрібно насаджувати наживку на вибраний гачок


Відзначають, що поплавкові знаряддя – це відмінне рішення для «полювання» на щуку з берега на водойму, де спостерігається підвищена багато водоростей. Тому, щоб насадити живу приманку, рибалка обов'язково повинен «запастися» одинарним або подвійним (потрійним) гачком. На одинарну модель живець поддевается за дві губи або ніздрі, а на подвійні (потрійні) гачки – під верхній плавник на спині.

Ловля на закідушку – ще один підходящий спосіб із застосуванням сталевого повідця. У цьому випадку, живця фіксують за спинку, з допомогою верхнього плавця, що дозволяє продовжити його активний стан.

Упіймання щуки на перемет на увазі під собою використання в якості живця мальків, яких протягують на гачок через дві губи для більшої надійності.

І останній спосіб лову зубастою хижачки – з допомогою плавзасобу. Цей варіант найбільш популярний в осінній сезон. Для «полювання» у водоймі з сильною підводною течією приманку потрібно фіксувати за дві губи або завдяки продеванию повідця через рот і зябра.

У водоймі зі стоячою водою – досить протягнути через гачок верхні плавники на спині. При цьому рекомендується застосовувати, як одинарні або подвійні, так і сучасні потрійні моделі.


Ловля щуки на живця з поплавцем: яка оснащення і снасть необхідна для «полювання»


Для поплавковою вудки вибирають інерційні і безінерційні котушки. Вибір конкретної моделі залежить від деяких умов лову:

Інерційні виробу добре показують себе на водоймах з рослинністю, де живець з легкістю може сховатися, якщо його не контролювати.

Безінерційні моделі сприяють здійсненню м'якого закидання приманки на далекі дистанції з поступовим зануренням приманки.

Поплавкові вудка обов'язково повинна бути укомплектована вантажопідйомними поплавками. При цьому варто пам'ятати про те, що наживку потрібно вибирати таким чином, щоб вона своїми габаритами не опускала поплавок під воду, а хижачка не помітила явного опору від поплавця. Таким чином, збираючись на риболовлю, необхідно «запастися» як мінімум трьома різними поплавцями і кількома вантажами знімного типу.

Іноді рибалки експериментують і ловлять щуку на донку. Однак такий вибір залежить від вашого індивідуального стилю лову та водойми, в якому організовується «рибне полювання».

Влітку та восени для успішної риболовлі також рекомендується використовувати гуртки і жерлицы. Гуртки своїм зовнішнім виглядом дещо нагадують стандартну котушку, яка виконана з легкого, але практичного матеріалу – пінопласту, на якому є запас волосіні, довжиною 10-20 метрів. При цьому діаметр волосіні може змінюватись у допустимих межах – від 0,30 до 0,35 мм. Після того, як приманка потрапляє у водойму, волосінь намотується на гачку так, щоб у процесі покльовки вона з легкістю сматывалась з котушки. Кожна атака трофею призводить до того, що гурток перевертається – це свідчить про поклевке.

Принцип роботи жерлицы трохи нагадує роботу гуртків. Головна відмінна особливість в тому, що волосінь перебувати на відповідних мотовилах, які прив'язуються до гілок дерев та інших заростей біля води. В процесі цього хижака нічого не злякає, і він моментально проковтне живця, тим самим дозволяючи рибалці себе зловити.


Відео ловлі щуки на живця

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті