(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
Графік роботи 8 березня
6 марта 9:15
Вітаємо всіх жінок зі святом Весни. Весняного настрою, терпіння та віри у наше... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Як ловити окуня на блешню взимку ↓

Як ловити окуня на блешню взимку

Ловля окуня взимку на мормишку щороку приваблює безліч вітчизняних любителів хижої риболовлі, так як саме цей прісноводний мисливець з початком холодів демонструє високу активність, що дозволяє здійснювати ефективний облов місцевих водойм. Вищезгаданий трофей в достатку зустрічається у вітчизняних річках, озерах та інших водоймах. У зимовий сезон, на відміну від переважної числа українських прісноводних хижаків, він демонструє стабільну активність, а також відмінний апетит.

Природним фактом стане небажання підводного мисливця однаково часто реагувати на будь-яку із запропонованих приманок. Незважаючи на голод, хижак все-таки буде вибірково ставитися до пошуку прожитку. Для збільшення результативності риболовлі шанувальникам лову під льодом, необхідно буде вивчити повадки окунів в зимовий період, відточити відповідну техніку, а також, що є першочерговим чинником результативності лову, придбати відповідну для неї снасть. Про що далі більш докладно і в деталях.

Але ще перед початком огляду належних зимових снастей, необхідно зробити акцент на тому, що ловля окуня взимку традиційно здійснюється за коштами використання в якості наживки мотиля. Деякі рибалки радять відмовитися від такої насадки (приманки прийнято називати – безмотылки), але робити цього не варто. Так як сам по собі мотиль має високу доступність навіть в зимовий період, а висока ефективність риболовлі з його використанням щорічно підтверджується протягом декількох десятків років. Однак підготовку до ловлі окуня взимку на мормишку, природно, необхідно починати не з покупки насадок, а з підпору належних снастей.

Ловля окуня на блешню: підбір снастей

Починаючи відповідати на питання про те, як ловити окуня взимку з використанням блешні, необхідно першочергову увагу приділити підбору належного набору снастей для підлідної риболовлі. Широкий арсенал засобів дозволить підвищити ефективність облова. Комплект оснащення для зимової ловлі на вищезазначених хижаків складається всього лише з трьох елементів: вудлища, шнура, а також безпосередньо потрібні уловисті блешні для лову окуня.

Вудка для зимової риболовлі

Цікавий парадокс полягає в тому, що саме до підбору вудка для зимової риболовлі на окуня можна поставитися з деякою зневагою. Адже до нього не пред'являють особливих вимог або високих запитів, які характерні габаритним аналогам для лову на відкритій воді. Захоплені шанувальники найчастіше сходяться на думці, що зимовий комплект снасті повинен доповнюватися вудкою, що має три основні характеристики: зручно тримати в руці, бути досить легкої, а також оснащуватися так званої холодної рукояткою. Вітається і надійність моделі, що купується.

Традиційно в колекціях вітчизняних рибалок для підлідної риболовлі зустрічаються моделі вудок довжиною близько 20-ти – 25-ти сантиметрів, прозвані балалайками з-за схожою з музичним інструментом геометрії. При їх покупці необхідно перевірити, щоб котушка не застрявала при експлуатації, а невеликий хлист був тонким і м'яким, але не ламким. Неякісний хлыстик можна обчислити по деякому тріску за час згинання. Такою моделлю вудлища оснащувати персональний арсенал снастей вкрай не рекомендується.

Діаметр волосіні

Переважна більшість прихильників лову окуня на блешню спочатку впадають у крайнощі. Ті, хто націлений на вивуджування трофейних особин намагається обрати волосінь з діаметром перетину порядку 0,16-0,18 міліметрів. Решта, вибираючи спортивну методику, доповнюють набір снастей лісками з діаметром – 0,05-0,06 міліметрів.

Ні перший, ні другий з вищевказаних варіантів не стане ефективним при ловлі окуня. Самим практичним буде вибір лісок з діаметром – 0,09-0,1 міліметрів. Зазначені параметри є оптимальними. Волосінь такого діаметру надасть можливість на рівних поборотися і з габаритними трофеями, і з маловесными екземплярами.

Тільки в ситуації, коли цільовою є ловля великого окуня, необхідно обирати більш товсті моделі лісок. Але і їх діаметр перерізу не повинен перевершувати показників понад 0,12 міліметрів.

Гранично товсті варіації лісок для риболовлі значною мірою знизять ефективність риболовлі на окуня, так як сповільнять занурення мормишек на дно. Є ймовірність того, що на снасті, де використовується товста волосінь, риба зверне мінімальну увагу, але при цьому буде активно шукати корм безпосередньо під лункою.

Якщо говорити про ціновій групі, то серед рибалок вважається, що волосінь для підлідної риболовлі в парі з зимовими мормышками на окуня діаметром близько одного міліметра і довжиною близько трьох-п'яти десятків метрів повинна мати ціну в районі 4-5 американських доларів.

Мормишка

Мормишка отримала власну назву через схожість з дрібними прісноводними рачками. Вона є далекою родичкою зимових блешень, представляючи собою гачок з напаяними на нього олов'яними дробинками. Для збільшення привабливості приманки її часто покривають блискучим або кольоровим покриттям.

Підбираючи найкращі блешні на окуня, безумовно, слід проявити особливу ретельність. Перше, що необхідно враховувати при їх виборі – вага. Придбана модель не повинна стрімко опускатися на дно. Але і не слід підбирати виріб, довго знаходиться у верхніх шарах водойми при заглибленні. Ідеальним варіантом стануть блешні, для виробництва яких використовуються вольфрамові дробинки. Саме вони забезпечують оптимальну швидкість заглиблення, що нехарактерно моделям з алюмінієвими, свинцевими аналогами.

Але повністю списувати з конкурентної боротьби моделі блешень з свинцю не варто, так як екземпляри вагою близько 0,2-0,3 грама чудово підійдуть для облова локацій зі слабкою течією, а також водойм з повною його відсутністю.

Колірна варіація блешень і їх геометрія відіграють не таку важливу роль, як прийнято вважати серед поціновувачів лову хижої. Це ж відноситься і до кількості насадженого мотиля. Оптимальне число посаджених на гачок личинок коливається в діапазоні – від двох до чотирьох штук. Навіть не особливо яскрава мормишка на зимового окуня, як показує практика, стане досить привабливою при правильно виконуваної техніці кивків, про що дещо пізніше.

Особливості та тактика

Після підбору підходящих для риболовлі на зимового окуня снастей, необхідно обчислити зону зосередження хижака, а також підібрати методику лову. Досвідченим рибалкам відомі місця густого зосередження прісноводного хижака, але навіть вони при попаданні на нову локацію намагаються орієнтуватися на кілька важливих порад, завдяки яким вдасться вибрати вдалу локацію, де можна ефективно застосовувати зимові блешні на окуня.

Підбір локації уловистою

Навіть професіоналам буде досить проблематично вказати точне місце, де буде в надлишку ловитися окунь. Так як цей хижак може бути зосереджений у визначеній зоні, або мати досить широкий ареал проживання в взятому конкретному водоймі.

Але є кілька прийомів, здатних допомогти в пошуку майбутнього трофея. Так, оптимальною глибиною для риболовлі прийнято вважати глибинні діапазони – від одного до двох метрів. Хоча бувають і деякі винятки. А серед найкращих місць, які варто вибирати для розвідки обраної локації, слід відзначити наступні:

  • Мілководдя біля берегової лінії, де в літній сезон зосереджені густі водорості;

  • Межі заростей очерету з глибиною до двох метрів;

  • Локації, трохи віддалені від коряжников або безпосередньо над ними;

  • Зони з високою концентрацією мулу, але з досить твердим дном.

Проте дотримуватися вищевказаних рад необов'язково. Після дебюту в хижої підльодної ловлі на окуня, можна здійснити кілька експериментів у пошуку більш результативних місць на улюбленому водоймі.

Методика лову

Окуні є хижаками, які демонструють взимку достатню активність, що дозволяє урізноманітнити гру мормишек. При виконанні кивків, рибалці слід вести себе спокійно, не хвилюючись про відсутність тремтіння приманки. Дебютирующим прихильників зимового лову окуня стануть цікаві наступні способи:

  • Після торкання дна приманкою, необхідно підняти її на висоту близько півметра. Для збільшення привабливості рекомендується здійснювати коливальні рухи помірної частоти і амплітуди.

  • Необхідно п'ять-сім разів постукати блешнею по дну, після чого слід делікатно підняти її на висоту близько десятка сантиметрів. У крайній точці рекомендується потримати невелику паузу. Далі знову опустити приманку на дно.

  • Потрібно підняти мормишку з дна на висоту близько двадцяти сантиметрів і почати постукування по хлыстику. Їх періодичність не повинна перевищувати одного удару в секунду. Підвищувати її можна тільки в рідкісних ситуаціях, демонструючи різку активність приманки, що здатне спровокувати люту атаку з боку окуня.

  • Привабливими стануть і сильні коливання приманки, які відбуваються безпосередньо біля дна з періодичними перервами.

У висновку

У підсумку необхідно акцентувати увагу на тому, що окунь є досить активним, але й хитрим хижаком в зимовий час. Практично не зустрічаючи жвавих конкурентів, він перебирає поживою.

Особлива строгість при ловлі окунів пред'являється до параметрів підібраного набору снастей і приманок. Саме від них буде більшою мірою залежати частота клювання. Серед методик лову можна знайти і традиційні, наведені вище, і новаторські, які теж здатні показати високий результат. А пошук локацій, де зосереджуються хижаки – ціле мистецтво, почати розбиратися в якому можна не тільки за допомогою рад статті, так як і це векторі вітається певна імпровізація.


Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті