(067) 190 70 97, (097) 103 26 74
м. ХарківКарта
0
Кошик
Поки пусто

☝️ Укрпоштою доставляємо лише за передоплатою☝️час роботи пн.-пт. з 9.00 до 16.00 сб.-нд. - вихідний

Статті
Як підібрати кивок для блешні
18 февраля 2022 г. 15:26
Після того, як рибалок розібрався з питанням, що таке блешня , потрібно переходити до... Читати далі →
Оснащення зимової вудки
17 февраля 2022 г. 14:35
Рибалки- початківці часто задаються питанням, як оснастити зимову вудку і правильно... Читати далі →
всі статті
Акції та новини
Надходження: BOUNTY - підгодовування від триразових чемпіонів світу з коропового лову
2 апреля 9:46
У продажу підгодовувальна програма Bounty - офіційний бренд рибальського клубу, який... Читати далі →
Надходження: воблера Рапала, котушки Шимано Страдік 23
14 марта 13:48
Надходження  воблерів Рапала - вже у продажу як нові, так і перевірені часом приманки.... Читати далі →
всі акції та новини
Рибальський магазин - У Кеса Усі записи Статті → Полювання на трофейного товстолоба. ↓

Полювання на трофейного товстолоба.

Товстолобик — один з найбільш загадкових мешканців вітчизняних прісноводних водойм. Втім, мова йде про загадковості саме для вудильників, адже з точки зору іхтіологів ніяких загадок у цій рибі немає. А ось рибалки довгий час взагалі вважали його невловимим: як зловити товстолоба на поплавок, на гумку, на фідер або на донку не знав майже ніхто. А адже трофей завидний: окремі екземпляри можуть досягати ваги понад 50 кілограм і довжини в один метр! Саме це робить полювання за цим представником сімейства коропових риб не тільки захоплюючим, але й екстремальним заняттям.

Чому товстолобика складно зловити?

На відміну від інших родичів сімейства коропових, товстолобик харчується виключно фітопланктоном — мікроскопічними рослинами і дрібними водними мешканцями, серед яких переважають синьо-зелені водорості (44% раціону) і веслоногие ракоподібні (планктон). Недарма цю рибу називають "прісноводним китом": його цедильный апарат в ротовій порожнині багато в чому нагадує систему травного тракту кита. Але такий спосіб харчування робить проблематичним підбір приманки: в свій час рибалки, не знаючи, на що ловити товстолобика, намагалися спокушати його дідівським способом: огірками, конюшиною, щавлем, кропивою та іншими зовсім не "рибними" насадками. Друга причина проблем із затриманням — вік риби. Своєї фізіологічної зрілості вона досягає в п'яти шестирічному віці, досягаючи в довжину 50 см (взагалі живе до 20 років), тому знайти товстолобика можна тільки в давно зарибнених водоймах (не менш 10 років). Тому як ловити товстолобика на вудку ми розповімо в цій статті.

Вибір місця для лову

Мало знати заздалегідь, що у конкретному водоймі може мешкати товстолобик, необхідно переконатися в тому, що в ньому є всі умови для його місця проживанняя. Прісноводний гігант теплолюбний, і в холодній воді швидко вимирає (і не розмножується). Досить поглянути на воду в ставку, щоб оцінити наявність цієї риби: якщо в товщі повно "зелені" (вода цвіте), на улов можна не розраховувати — вода в ставку повинна бути кришталево чиста навіть в самий жаркий час року.

на какой глубине ловить толстолобика

Важлива і глибина: будова рота товстолоба не дозволяє йому харчуватися з дна, як це роблять короп і карась, але в теплу пору року він мешкає саме в придонному шарі води, "об'їдаючи" тамтешні водорості. Улюблена глибина проживання — близько трьох метрів; але в ряді ситуацій риба піднімається до поверхні водойми, де і продовжує активно харчуватися (що добре чути з особливим, чавкающим, звуків).

Снасті для лову

Згідно звичкам, ловити товстолобика можна як на донні снасті (коропові, фідерні), так і на поплавкову вудку. Єдина вимога до вудилища, яке повинно бути відомо для початківців — висока міцність і тест не менш 100 грам. Такі вудки оснащуються потужними котушками з бейтраннером, а в якості леси використовують або шнур від 0,2 ммнаприклад шнур Power Pro, або мононитка від 0,5 ммхорошим варіантом буде волосінь Carp Expert.

 

Снасть на товстолобика, як правило, передбачає застосування годівниць і міцних крючков, з товщиною дроту не менше 0,56 мм. Не варто акцентувати увагу на "особливих" моделях: як показує практика, оптимальним є стандартний гачок з вушком-петлею, наприклад Hayabusa K1-XS. Обов'язковим аксесуаром оснащення служить годівниця-"пружина". Якщо ловля товстолоба буде відбуватися з дна, на гачок слід надягати пінопластовий кулька, який підніме насадку на довжину повідка (10-20 см).

Для ловлі на донку використовується також особлива снасть-паличка: в такий оснащенні роль годівниці виконує готова підгодовування на товстолоба у вигляді циліндра — технопланктон tableland sangre grande Fish.

Примітно, що для поплавковою лову товстолоба розроблена особлива снасть, яка також орієнтована на технопланктон — вбивця товстолобика. Вона складається зі спеціальних поплавця і годівниці, що розташовується на відстані близько 30 см від нього.

снасть на толстолоба и как ловить

В годівницю особливого типу поміщається "таблетка" технопланктона, а гачки просто підвішуються на ній, так, щоб залучений каламуттю від розпилюється прикормки примірник разом з хмарою всмоктав і гачки. Ніякі насадки при цьому не використовуються. Втім, можна ловити і на звичайну поплавкову оснастку, тільки треба врахувати, що поплавок слід застосовувати "лежачий", добре підійде і Сбирулино. А ось повідець необхідно вибирати довгий, близько метра, і на гачок надіти пінопластовий кульку. У такій схемі товстолобик бере насадку (наприклад, кірку розмоклого хліба) безпосередньо з поверхні водойми.

 

Додатково в арсеналі слід мати не тільки садок, але і підсаку, а краще — міцний багор. З точки зору виведення товстолобик схожий з великим трофейним хижаком: солідний примірник може зажадати дуже багато зусиль від удильщика перш ніж опиниться на березі.

В яку пору року краще ловити товстолобика?

Є маса нюансів, без знання яких садок можна і не розпаковувати. Наприклад, немає сенсу йти на полювання за "прісноводним китом", поки вода не прогріється до 20 градусів, тобто пізньою весною або влітку.

Таким чином, найкращий час для риболовлі — у травні, червні, серпні та у вересні. Розраховувати на впіймання трофею безглуздо і в нічний час: найкраще товстолоб клює в ранкові і денні години. Наївшись в самий розпал літньої спеки, риба ближче до вечора стає малоактивною, апатичною, і розраховувати на її затримання ввечері не слід.

в какое время года лучше ловить толстолобика 

Примітно, що на клювання товстолобика практично не впливають погодні умови: єдине, чого він не любить — різких перепадів атмосферного тиску, тому краще мати з собою портативний рибальський барометр з прогнозом хоча б на 12 годин. Втім, прогнозувати клювання цієї вибагливої риби не беруться навіть професійні спортсмени: подейкують, що він абсолютно непередбачуваний і залежить тільки від настрою мешканця водойми.

Як зловити товстолобика і на що ловити

как ловить толстолобика на удочку

У чомусь ужение цієї риби нагадує сомовью риболовлю на берегову снасть: підгодовування і привада діють кілька годин, і частіше міняти їх не рекомендується. Тому відповідь на питання «як і на що ловити» досить простий: слід закинути снасть на відстань не менше 20-30 метрів (ближче товстолобик до берега не підходить), і чекати покльовки. Пропустити її практично неможливо: через особливості харчування і будови рота риба завжди надійно засікається, після чого вивудити її — справа техніки.

 

Як правило, весь процес відбувається в нестерпному очікуванні, тому досвідчені вудильники рекомендують не витрачати час дарма, а розташується неподалік зі снастями для лову більш активної риби: у тих же водоймах може мешкати короп, карась, плотва, білий амур, лин та інші риби. Їх можна ловити на фідер або поплавчанку стандартним способом, таким чином, навіть якщо ловля товстолоба і не принесе бажаного результату, кіш не залишиться порожнім. Втім, трапляються ситуації, коли один-єдиний трофейний екземпляр з лишком перекривав всі наловленное за день.

Насадки, наживки, прикормки

как поймать толстолобика и на что ловить

Згадуваний вище технопланктон не єдина привада, з достатнім успіхом в годівницю можна розмістити сильно розварений (до стану пюре) горох, зміцнивши його пшеничними сухарями. При поплавочном способі лову на гачок можна надягати "бутерброд" з скибочки огірка, пари листочків конюшини і кропиви, а прикормку виготовити з тих же інгредієнтів, додавши до них дрібно нарізану прибережну траву й пісок. Загодовувати треба тільки в місці закидання, інакше ефекту не бачити. Не менш ефективно використовувати покупні прикормки, розраховані на залучення великої риби. В додаток до них можна спробувати задіяти в якості насадок горох і кукурудзу: в цьому випадку є шанс, що на них спокусяться і інші мешканці водойм

Корисні поради

Пам'ятайте, що товстолобик — риба зграєва, і якщо клюнув один примірник, покваптеся перезабросить вудку швидше. Виходячи з цього, краще мати два вудилища, тим більше, що одне можна оснастити для донного ужения, а друге — для поверхневого.

Якщо на водоймі ви помітили активність товстолобика, а підходящих прикормок і насадок у вас немає, задійте "підручні матеріали": підійдуть шматочки огірка, капусти, варений або консервований горошок, пагони водоростей, м'які частини білих грибів, овочів, фруктів і ягід. Відомі випадки, коли дуже великі екземпляри були спіймані на гранично просту снасть з шнура, на якому була закріплена очеретинка-"поплавок", а на гачок був надітий великий м'якуш білого хліба.

Найкращий спосіб доставити поплавкову снасть і прикормку до неї в точці закидання — скористатися невеликою надувним човном. Втім, далеко не на всіх платних водоймах дозволять нею скористатися. У такому разі точно доставити прикормку допоможе спеціальне закормочное вудилище, а поплавкову снасть можна доповнити ковзаючим вантажем над поплавцем, який ускладнить снасть і заодно зіграє роль противаги годівниці.

Не забувайте, що товстолобик риба полохлива і дуже обережна, тому уникайте поплавців яскравих кольорів. Кращим варіантом буде забарвлення під колір неба: маючи кілька різновидів блакитного, сірого і білого кольору, ви значно збільшите шанси на успіх

Поділитися:
Всі статті
У Кеса - інтернет-магазин риболовецьких снастейРибальські снасті У Кеса(050) 177 87 70(067) 190 70 97ukesashop@ukr.net
0Блокнот
0Переглянуті